tisdag 2 februari 2010

Fildelning och arbetslöshet hänger ihop

Idag stod följande artikel på SVT text-tv:

Polisrazzia mot fildelare

Polisen gjorde idag en razzia mot fildelare på fem platser i landet, uppger P3 Nyheter. Tillslaget gäller två sk DC-hubbar där flera användare lagt upp mellan 9.000 och 17.000 musikfiler.

Vid razziorna hemma hos de misstänkta tog polisen datorer i beslag. Några av de misstänkta erkänner brott mot upphovsrättslagen.

-En persom har anhållits. Mer än så kan jag inte säga just nu eftersom arbetet pågår, säger åklagare Fredrik Ingblad till TT.

Läs mer om det hela på t ex http://www.svd.se/nyheter/inrikes/stor-razzia-mot-fildelare_4192043.svd , http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.302197-polisrazzia-mot-fildelare och http://www.dn.se/nyheter/sverige/polisrazzia-mot-fildelare-1.1038236 .

Men vad är orsaken till att folk använder sig utav fildelning? Jo, den höga arbetslösheten, detta säger sig självt.

För en person som har det dåligt ställt på grund utav arbetslöshet väljer naturligtvis att få tag på någonting gratis, i det här fallet musik, än att köpa det via en butik på nätet eller ute i samhället.

Lösningen på att få bukt med fildelning är alltså att börja i rätt ände, nämligen att se till att större delen av de människor som bor i Sverige har arbete.

När detta har klarats av så kommer fildelningen att minska, men det klart, så länge som vi har en regering som ser mer till sin egen ficka än att göra det som den är framröstad för (detta gäller för övrigt oavsett om vi har en borgelig regering eller en sossestyrd sådan) så kommer det inte att ske.

Däremot håller jag med de personer som tycker att de som laddar hem musik och annat i stora mängder i syfte att sälja det och därmed tjäna pengar på det ska straffas.

Men hur ska man kunna veta om en person gör det för att tjäna pengar? Ja, om det är frågan om personer som har sisådär ett par hundra tusen låtar eller filmer på datorn så är nog personen knappast bara ute efter att ha det för enskilt bruk. Men detta kan man ju aldrig veta helt bombsäkert, bara misstänka.

Dock är det helsjukt och fullständigt helgalet att det nu för tiden är högre straff på fildelning än på att mörda eller misshandla folk, det ska naturligtvis vara precis tvärtom.
Vad är det för jäkla "tomtar" som anser att det är värre med fildelning än med grova brott? De personerna borde ju hängas upp i tasken på Eifeltornet i Paris.

Däremot förstår man ju att de personer vars verk är upphovsrättsskyddade inte gillar att folk får tag på dem gratis, men detta är inte hela sanningen, dörren öppnas åt båda håll så att säga.
För det finns verk där upphovspersonerna tjänar på att få verken spridda via fildelning, ett exempel på det är Vit makt-industrin. Verken får helt enkelt större spridning, även om en del pengar naturligtvis går förlorade.

Angående att fildelningen inte är hög om det finns gott om arbeten så är beviset på det högkonjuktur.
När det är högkonjuktur minskar fildelningen rejält, ett exempel på det är 80-talet för då fanns det i Sverige knappt någon fildelning.

Men hur ser det ut idag? Ja, från i början på 90-talet, då resultatet av den lågkonjuktur som då startade märks tydligt idag, så har fildelningen bara ökat och ökat.

Dessutom har polisen viktigare saker att lägga resurser på än att jaga fildelare med bensin och blåslampa, t ex att lösa grova brott.

Det finns ju också sidor på nätet där man kan ladda hem filmer, musik och annat till en överkomlig summa som ligger inom rimlighetens gräns, alltså en som inte är så hög.

Men som sagt, så länge vi har hög arbetshet så minskar inte fildelningen. Och med tanke på att Sverige innan 2010 är slut kommer att ha den högsta arbetslösheten i hela Europa, detta enligt den borgeliga regeringen, så blir vi också ledande på fildelning.

Alltså, lös arbetslösheten först, därefter kan man ta sig an fildelningen.

För det är den enda vägen att gå.

Eller vad anser ni själva?

7 kommentarer:

charlotte sa...

så sant så sant att de borde lägga sina resurser på annat. ha en bra dag/kväll

annsan_s sa...

Vad bra att jag frestar nån iaf. Det stämmer ju. Klockrent skivet!

Ha en fin kväll. Kram

Karpstryparn sa...

Svar till charlotte: Absolut, i alla fall om de vill sköta sitt jobb.
Detsamma.

Svar till annsan_s: Jopp. Klockrent skrivet? Tackar
Ha en god natt. *Kram*

diana sa...

Jag anser att det ligger något i det du skriver.

Karpstryparn sa...

Svar till diana: Något? Det ligger ju skitmycket i det.

Michael sa...

Det absolut dummaste jag hört.

1) Det är knappast begränsat till arbetslösa att hålla på med fildelning

2) Som arbetslös borde du göra något bättre än att hålla på med systemetisk fildelning, t.ex. studera och söka jobb.

3) Resonemanget låter som att "sluta jaga tjuvar och rånare så länge det finns mördare"!

Varför ska din arbetslöshet ursäkta berövandet av upphovsmakarens inkomst, så han också blir arbetslös....

Karpstryparn sa...

Svar till Michael: Du har uppenbarligen inte fattat någonting utav det som jag har skrivit.